Как да съчетаваме цветовете?

Публикувана от admin 30.06.2017 0 Коментар(и)

Много дами се притесняват да смесват цветове, когато избират какво да облекат, от страх да не изглеждат твърде шарено, кичозно или пък смешно. Затова се ограничават и се обличат само в класически комбинации, с които знаят, че няма да сгрешат. Но този подход, освен, че е скучноват, ви лишава от възможността да изразите себе си чрез цветовете. Затова ви предлагаме да се запознаете с няколко основни правила при съчетаването на цветове и да започнете по-смело да ги използвате в ежедневието.

 

За целта ще използваме колелото с цветове, което е най-добрият наръчник за комбинации с цветове.

 

 

Първо и най-лесно за изпълнение е да съчетавате цветове, които са един до друг в колелото. Например жълто с оранжево, синьо с виолетово, червено с оранжево и така със сигурност няма да сгрешите.

 

 

 

Цветове, които са един срещу друг в колелото – например жълто с виолетово, червено със синьо, оранжево със синьо, светлозелено с червеновиолетово.

 

 

Тонове, които са от една група – например всички нюанси на червеното, зеленото, синьото и т.н.

 

 

Два съседни цвята в комбинация с този срещу тях – например синьо и виолетово се съчетават с жълтооранжево.

 

 

Цветове от колелото, които при съчетание образуват 90° ъгъл – например жълто с червенооранжево, зелено с оранжево, синьо с виолетовочервено.

Правилото на контраста е важно за основа на комбинациите:  съчетавайте цветове, които са в тотален контраст един на друг.

Бърз наръчник на основните цветове и с кои други тонове се съчетават най-сполучливо:

  • Бяло – комбинира се с абсолютно всички цветове. Единствено може да избягвате да го съчетавате с други много светли цветове, тъй като може да направи визията ви леко безлична.

 

  • Синьо – комбинира се идеално с бяло, бежово, жълтокафяво, зелено, червено, бордо. Разбира се, важни са нюансите на тези цветове, за да се съчетае наистина красиво.

 

  • Кафяво – този цвят не е от най-лесните за комбинации, но няма да сгрешите, ако го съчетаете с черно, бежово, кремаво, пясъчно или жълтокафяво, както и топли тонове като оранжево, жълто и горчица.

 

 

  • Зелено – съчетава се добре с кафяво, бежово, яркозелено, сиво. Този цвят не е сред най-предпочитаните, дори често бива пренебрегнат, но ако го комбинирате сполучливо, ще изглеждате наистина ефектно.

 

 

  • Жълто – комбинира се със синьо, люляково, светло синьозелено, виолетово, синьо, черно.

 

 

 

  • Червено – съчетава се с жълто, бяло, жълто-кафяв, зелено, синьо и черно.

 

 

Автор: Мария Дуковска, журналист

 

 

 

 

Коментар